Σελίδες

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τα παραμύθια...

Θα μου πεις μια ιστορία; Αυτό ρωτά κάθε βράδυ η Γεωργία μας. Την συναρπάζει να της διηγούμαστε δικές μας ιστορίες οι οποίες περιλαμβάνουν ως ήρωες τις ίδιες! Αλλά και η Αναστασία αγαπά πολύ να διαβάζουμε παραμύθια. Περιπλανώμενη σε διάφορα blogs βρέθηκα τυχαίως σε δύο πολύ αξιόλογα - ενδιαφέροντα σημεία για παιδιά: Τον Παραμυθητή και το Μικρό Αναγνώστη! Μου άρεσε πολύ η ιδέα της παρουσίασης παιδικών βιβλίων από κάποιον που δεν έχει συμφέρον να τα προωθήσει καθώς και η ανάγνωση βιβλίων από κάποιον άλλο για τα παιδάκια μας. Μου θύμησε τις κασέτες με τα παραμύθια που ακούγαμε εμείς κάποτε. Αναπτύσσεται η φαντασία των παιδιών και συγκεντρώνονται περιμένοντας να ακούσουν τη συνέχεια...Εμείς έχουμε ήδη ακούσει μερικές αφηγήσεις και μας άρεσαν πολύ!

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) προωθεί την ανάγνωση με σειρά από δράσεις για βιβλιόφιλους κάθε ηλικίας. Δύο από αυτές, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για τις δικές μας ηλικίες, είναι η Φιλαναγνωσία και ο Μικρός Αναγνώστης. Θεωρώ πως η Φιλαναγνωσία είναι μια πολύ καλή ιδέα να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και εύχομαι ότι οι εκπαιδευτικοί μας, είτε τα σχολεία μας είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα είτε όχι, να πάρουν ιδέες για θετική κινητοποίηση των παιδιών απέναντι στο βιβλίο.

Πολύ εύστοχα αναφέρεται απευθυνόμενο με επιστολή στους εκπαιδευτικούς:

"...Στο πλαίσιο της ώρας καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας των μαθητών, αλλά και με τη γενικότερη στάση σου στην τάξη, καλείσαι να γίνεις συναναγνώστης, εμψυχωτής, διαμεσολαβητής, εξασφαλίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να εκφράζονται άνετα και άφοβα, όπως ταιριάζει στην ηλικία και την ιδιοσυγκρασία τους.
Επιπλέον, με τις αναγνωστικές δράσεις που θα υλοποιήσεις σου δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσεις μαθητές που θεωρούνται αδιάφοροι ή αδύναμοι, αφού για κάθε παιδί υπάρχει ένα βιβλίο που αγγίζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του.
Είναι κρίσιμο να αισθανθούν τα παιδιά ότι η ώρα της φιλαναγνωσίας είναι μια διαφορετική στιγμή στη σχολική τους ζωή. Είναι μια ζώνη ελευθερίας, δημιουργικότητας, στην οποία μπορούν να εκφράσουν επιθυμίες, τάσεις, σκέψεις που σε άλλες ώρες ίσως είναι περισσότερο δύσκολο.." 




"...Τέλος, καλό είναι να έχουμε πάντοτε στο νου μας τα δικαιώματα του αναγνώστη,
σύμφωνα με τον Daniel Pennac:  
Το παιδί (και όλοι οι αναγνώστες) έχει δικαίωμα
να μη διαβάζει,
να πηδάει σελίδες,
να μην τελειώνει ένα βιβλίο,
να το ξαναδιαβάζει,
να διαβάζει οτιδήποτε,
στον μποβαρισμό (ικανοποίηση αισθήσεων),
να διαβάζει οπουδήποτε,
να τσαλαβουτάει,
να διαβάζει μεγαλόφωνα,
να σιωπά.

Ίσως αν σκεφτούμε αυτά, να απελευθερωθούμε κι εμείς βαδίζοντας με τις μικρές μας αναγνώστριες και με τους μικρούς μας αναγνώστες στους δρόμους της φιλαναγνωσίας..."




Πολύ χάρηκα που τα ανακάλυψα όλα αυτά και μακάρι όλες αυτές οι δράσεις να πιάσουν τόπο...
ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου